25/10/11

Πως να μην φοβαται την βολτα στο αυτοκινητο

  Ένα σκυλί που φοβάται τα αυτοκίνητα.


  • Πάρτε μερικές από τις πιο αγαπημένες του λιχουδιές και πηγαίνετε βόλτα σε κάποιο στενό που βρίσκεται κοντά σε έναν πιο κεντρικό δρόμο.
  • Ανακαλύψτε πόσα στενά μακριά πρέπει να πάτε από τον κεντρικό δρόμο έτσι ώστε να έχετε την προσοχή του σκύλου σας και να μην δείχνει φοβισμένο.
  • Φτάστε σε μία απόσταση στην οποία το σκυλί σας θα επικεντρωθεί σε σας και θα παίρνει με ευχαρίστηση τις λιχουδιές. Όταν δείτε πως έστω από απόσταση το σκυλί σας κοιτάει τα αυτοκίνητα επαινέστε τον και δώστε του μία λιχουδιά.
  • Μετά από αρκετές επαναλήψεις δοκιμάστε να πάτε πιο κοντά στον δρόμο. Εάν το σκυλί σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε εσάς ή αντιδρά με αρνητικό τρόπο στο αυτοκίνητο θα πρέπει να επιστρέψετε στο προηγούμενο βήμα και να προσπαθήσετε ξανά αργότερα.
  • Σύντομα το σκυλί σας θα βλέπει αυτοκίνητο και θα σας κοιτάει χαρούμενο περιμένοντας τις αγαπημένες του λιχουδιές. Πλέον θα ξέρει ότι αυτοκίνητο = λιχουδιά.
  • Να είστε υπομονετικοί κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να αλλάξετε τις φοβίες του σκύλου σας απ’ ότι χρειαστήκατε για τις ασκήσεις βασικής υπακοής.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε  βία στο σκυλί σας (φωνές, χτύπημα, τράβηγμα λουριού ή περιλαίμιου) για να διορθώσετε φοβίες ή επιθετικότητα. Θα έχετε σαν αποτέλεσμα να θεωρεί ότι τελικά έχει λόγο που φοβάται (αυτοκίνητο = τιμωρία) και θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο φοβικό. Επιπλέον η συμπεριφορά σας θα το αναγκάσει πιθανότατα να κρύψει τα συναισθήματα του από εσάς και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε ένα «μη αναμενόμενο δάγκωμα».

Dogs Heaven Positive Training
with clicke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου