21/10/11

Προς νεους σκυλο-γονεις : Συνοπτικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες



Συνοπτικές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, που θα κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής του αγαπημένου σας φίλου.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν όταν το σκυλάκι γίνει σαράντα πέντε (45) ημερών. Γίνονται τρεις (3) εμβολιασμοί στον κτηνίατρο σε διαστήματα 21 ημερών μεταξύ τους. Έπειτα, θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο ένας απλός επαναληπτικός εμβολιασμός.

Για τα παράσιτα κάνουμε ενδο-αποπαρασιτισμούς, που αφορούν τα παράσιτα του εντέρου και εξω-αποπαρασιστισμούς, που αφορούν τους ψύλλους, τα ψείρες, τα τσιμπούρια, τις σκνίπες.

Για τα ενδο-παράσιτα δίνουμε αντιπαρασιτική αγωγή (πάστα ή χάπι) ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος του ζώου. Ξεκινάμε δίνοντας πάστα μαζί με τον πρώτο εμβολιασμό και επαναλαμβάνουμε για ακόμη δύο φορές σε διαστήματα δέκα (10) ημερών μεταξύ τους. Έπειτα και για ολόκληρη τη ζωή του ζώου δίνουμε αντιπαρασιτικά χάπια ανάλογα με το σωματικό βάρος κάθε τρεις μήνες.

Για τα εξω-παράσιτα ψεκάζουμε με spray μετά την ηλικία των δύο μηνών μια φορά το μήνα τις ζεστές ημέρες (από Μάιο- Οκτώβριο) και κάθε τρεις μήνες τις κρύες μέρες. Εναλλακτικά αντί του spray μπορούμε να χρησιμοποιούμε αμπούλες τις οποίες ρίχνουμε πάνω στο δέρμα και όχι στις τρίχες του ζώου. Καλό θα είναι, όταν το ζώο κλείσει τους έξι μήνες ζωής, να του φορέσουμε κι ένα αντιπαρασιτικό περιλαίμιο τις ζεστές μέρες του χρόνου.


Η διατροφή είναι ένα μεγάλο, αλλά και σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο έχει άμεση σχέση με την κατάσταση υγείας του αγαπημένου μας φίλου. Σήμερα στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές τροφές, τις οποίες πρέπει να σας συστήσει ο γιατρός σας και μόνο, ανάλογα με την κατάσταση υγείας του ζώου σας.
Ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε κόκκαλα και γλυκά στο ζώο. Η τροφή και μόνο που θας σας υποδείξει ο κτηνίατρος είναι αυτή που χρειάζεται ο μικρός σας φίλος και δεν χρειάζεται να χορηγείτε τίποτα σαν συμπληρωματικό. (βιταμίνες, ασβέστιο, κ.τ.λ.)
Όσο είναι κουτάβι, καλό είναι να τρώει τρεις φορές την ημέρα, ενώ όταν ενηλικιωθεί να τρώει δύο φορές και όχι μία. Ποτέ να μην αλλάζετε απότομα την τροφή που του χορηγείτε με κάποια άλλη. Πάντα κάθε αλλαγή στην τροφή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά ενώ το νερό θα πρέπει να είναι άφθονο και καθαρό στην διάθεσή του.

Μπάνιο κάνουμε το σκυλάκι μας από πέντε (5) μηνών και πάνω. Σε πιο μικρή ηλικία μπορεί να του προκαλέσει σοβαρό stress, το οποίο σε συνδυασμό με το ανίσχυρο ανοσοποιητικό του σύστημα να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Καλό θα είναι να πλένουμε το σκύλο μας κάθε 35-40 μέρες και όχι πιο συχνά διότι υπάρχει περίπτωση εμφάνισης σοβαρής δερματοπάθειας
. Το συχνό χτένισμα με ειδικές χτένες και βούρτσες που υπάρχουν στο εμπόριο, θα διατηρήσουν το τρίχωμα του ζώου μας σε καλή κατάσταση και θα απομακρύνουν τις ανεπιθύμητες, νεκρές τρίχες που πέφτουν από το σώμα του και γεμίζουν τους χώρους που μένουμε.


Η καλή κατάσταση της υγείας του σκύλου έχει άμεση σχέση με την συχνή του ιατρική επίβλεψη. Ο κτηνίατρος είναι αυτός που γνωρίζει τον τρόπο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ασθενειών. Καλό θα είναι λοιπόν δύο φορές το χρόνο τα σκυλάκια να εξετάζονται από κτηνίατρο και να γίνονται προληπτικές εξετάσεις. Ιδιαίτερα για τις σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, όπως η λεϊσμανίωση (καλαζάαρ), η ερλιχίωση, η διροφιλαρίωση, καλό θα είναι να γίνεται αιματολογικός έλεγχος τον Οκτώβριο και το Μάιο.

Η στείρωση είναι ωφέλιμη, κι αυτό γιατί μπορούμε να προλαμβάνουμε τον καρκίνο των μαστών, τον καρκίνο των ωοθηκών, την πυομήτρα, μια ανεπιθύμητη σύζευξη και εγκυμοσύνη ή τον καρκίνο των όρχεων αν πρόκειται για αρσενικό. Στα θηλυκά προτιμότερο είναι να γίνεται τρεις μήνες μετά από τον πρώτο οίστρο του ζώου, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 6-12 μηνών ανάλογα με το σωματικό βάρος του σκύλου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου